Friday, May 26, 2017

Despacito versi Melayu

Hai apa khabar semua? Tahukah anda esok dah nak puasa? Sebagai persediaan untuk bulan Ramadan, sudahkah kalian membuang stok video berdosa daripada hard disk? Ataupun kalian menambah stok mee segera di dalam almari? Astaghfirullahalazim. Anyway, jika anda jenis ambil tahu tentang muzik mainstream, satu lagu yang sedang trending meniti di bibir gadis-gadis dan jejaka separa lembut adalah Despacito. Apa itu Despacito? Despacito adalah dialek daerah Rembau, Negeri Sembilan yang bermaksud what's up? ataupun apo cito? Ok ok serius Despacito adalah single daripada seorang penyanyi yang berasal daripada Puerto Rico iaitu Luis Fonsi, featuring Daddy Yankee. Sumpah tak kenal siapa kan namun begitu satu remix telah diterbitkan dengan memaparkan Justin Bieber di bahagian vokal, sekaligus menyebabkan lagu ini disebarkan oleh para Belieber. Jika anda tak pernah dengar, sila klik video di bawah.



Dengan kepopularitian lagu Despacito yang semakin meningkat, maka banyaklah versi cover yang dibuat oleh para peminat, sampaikan versi Melayu pun ada. Aku pun dalam diam-diam cuba untuk menyanyi lagu Sepanyol ini since aku agak fasih berbahasa Sepanyol berdasarkan pengalaman menonton telenovela Mis Tres Hermanas dan mendengar lagu temanya Vida kembalikanlah semangatku. Tapi lagu ni agak susah untuk dinyanyikan dengan mahraj dan tajwid yang betul so aku pun tulislah lirik aku sendiri di Twitter. Ayuh teruskan membaca.






Lepastu ada banyakla orang yang reply dengan lirik masing-masing, termasuklah yang ini:



TIBA-TIBA



Haha tak sangka ada orang membuat cover Despacito berdasarkan lirik padia tah yang aku tulis. Sedap juga suara dia kalau nak mengurat boleh tinggalkan pickupline di ruangan komen. Boleh pulak dia menyanyi dengan penuh keseriusan walaupun dengan lirik sedemikian. Anyway, selamat berpuasa semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...