Thursday, December 31, 2015

#2Kerja: Pilihan atau Paksaan?

Hai apa khabar semua? OMG SEKEJAP JE DAH NAK MASUK 2016! Adakah azam tahun 2015 sudah tercapai ataupun anda sekadar hangat-hangat tahi azam saja? Anyway, pihak Astro ada menghubungi saya dan menawarkan peluang untuk menulis entri di portal Astro Awani. Peluang untuk membuat jenaka hambar sambil mengumpat di audience yang lebih besar? Of course saya berminat. Saya pun tulislah satu artikel berkenaan dengan isu yang sedang hangat di media sosial ketika ini iaitu #2Kerja. Anda boleh baca artikel tersebut di sini: http://www.astroawani.com/berita-malaysia/2kerja-pilihan-atau-paksaan-87340


Anyway, oleh kerana artikel tersebut akan dipublish kepada pihak umum, saya menghantar artikel yang lebih sopan, tetapi point dia tetap sama. Jangan bimbang saya akan memaparkan entri original di sini. Ayuh teruskan membaca.

Sebagai seorang pengguna tegar media sosial, anda pasti peka dengan isu hangat yang sedang melanda. Dari isu KimK tempatan hinggalah ke isu Kim K antarabangsa, semuanya menjadi topik bualan hangat di dalam group Whatsapp keluarga. Satu isu yang masih asyik dibahaskan di Twitter mahupun Facebook adalah berkenaan #2Kerja.

Alam maya sekali lagi bergelora berikutan dengan kenyataan seorang menteri tentang perlunya rakyat untuk membuat 2 kerja bagi menambah pendapatan demi menampung kehidupan. Untuk mengelakkan daripada mendapat dosa akibat mengumpat, nama menteri tersebut terpaksa dirahsiakan. Netizen menjadi berang bukan kerana kenyataan itu benar (ataupun salah), tetapi kurang senang dengan nada yang disampaikan seolah-olah kenaikan kos sara hidup adalah berpunca daripada diri sendiri, sekaligus rakyat yang terpaksa menanggung akibatnya. Netizen juga turut bengang dengan istilah 'netizen' itu sendiri, kalau boleh kita gunakanlah istilah lain.

Menteri tersebut menyatakan yang beliau sendiri ada 3 kerja iaitu sebagai Timbalan Menteri, Ahli Parlimen dan Ketua Penerangan. Beliau seolah-olah merendah diri kerana tidak menyatakan satu lagi pekerjaan beliau iaitu Pakar Nasi Goreng dengan resipi istimewa menyusun timun di kuali, kalah Gordon Ramsay ataupun juara MasterChef Selebriti Fazley Yaakob Asmara Ini. Lagipun rasanya beliau salah faham maksud kerja dengan jawatan. Tak apa, kita seharusnya menjadikan menteri tersebut sebagai sumber inspirasi, kerana tanpa kita sedari kita sebenarnya memang sudahpun melakukan #2Kerja. Contohnya, saya bekerja sebagai pegawai Teknologi Maklumat masuk kerja pukul 9 pagi dan balik ke rumah pada pukul 6 petang jika tiada kesesakan lalulintas. Di samping itu saya juga sibuk menjadi Admin untuk beberapa group WhatsApp. Nampak tak saya selitkan sedikit elemen komedi di situ.

Berbalik kepada isu asal, #2Kerja sepatutnya menjadi satu pilihan, dan bukannya satu keperluan untuk rakyat. Pilihan untuk mencari wang lebih dengan menjual kerepek pisang secara online untuk menampung perbelanjaan percutian ke Legoland, bukan sebab terpaksa meniaga di atas talian kerana tak mampu nak menanggung kos sara hidup. Lagipun, bukan semua orang berminat untuk pergi ke ruangan komen artis tempatan bagi mengiklankan produk pemutihan ketiak mereka demi menampung perbelanjaan harian. Di saat-saat sebegini, rakan-rakan MLM kita pun akan turut mengambil kesempatan untuk memperdayakan kita dengan menawarkan jalan mudah dengan menjana wang sambil tidur. Ada juga yang ikut saranan menteri nak buat #2Kerja pergi buka kedai vape, tiba-tiba dah kena suruh tutup pula. Rasa geram sampai nak tumbuk jiran secara tiba-tiba pun ada kan.

Benar, dari sudut positif kita mungkin boleh hidup dengan lebih 'senang' jika kita membuat #2Kerja, tetapi bak kata pepatah Inggeris "Quality is better than quantity". Ada banyak kerja tak semestinya kerja yang anda buat tu bagus. Semakin banyak benda kita nak fokus, ada kemungkinan kualiti kerja akan terjejas. Kita juga harus fikirkan tentang 'work life balance'. Siang kerja jurutera, malam memandu Uber, maka bila waktunya untuk kita bermesra dengan kucing dan anak-anak? Balik rumah lewat isteri pun ikut sama buat #2Kerja iaitu membebel dan membebel lagi.

Saya sebagai seorang rakyat seperti anda, sudah pasti saya turut rasa tempias kenaikan kos sara hidup ini. Syukurlah kena tempias, ada orang yang tak bernasib baik kena simbah terus. Kita boleh terus merungut tentang kenaikan kos sara hidup di media sosial, ataupun kita boleh merungut dalam bentuk artikel seperti ni. Hakikatnya, kita sendiri yang akan menentukan hala tuju hidup sendiri. Jangan biarkan diri anda terkesan dengan kenyataan-kenyataan kurang menyenangkan daripada mereka yang berada di atas walaupun mereka memiliki pointer 3.85. Bagi menutup perbincangan kita ini, saya ingin menyanyikan sedikit bait lagu nasyid popular In Team sebagai pembakar semangat "Bersabarlah sayang, saat indah kan menjelma jua..."

Ok tamat jangan lupa share artikel di Astro Awani itu agar mereka akan terus memberikan peluang untuk saya terus menulis. What about you guys? Adakah kalian setuju ataupun tidak dengan #2Kerja ni? Anyway thanks for your support guys I really do appreciate it. Selamat Tahun Baru! Jangan buat jenaka masuk tandas setahun ok.

Tuesday, December 22, 2015

Blogging is Dead?

Setiap yang bermula pasti akan berakhir. Setiap yang hidup pasti akan mati. Setiap nafas yang dihembus, setiap degupan jantung aku selalu memikirkanmu. Sedikit Anuar Zain di situ. Hai apa khabar pembaca? Hari ini kita akan membincangkan tentang satu isu yang serius, benarkah 'blogging' sudah pulang ke rahmatullah dan tidak relevan lagi dalam kehidupan seharian? Isu ini melibatkan saya dan anda yang sedang membaca entri ini juga kerana anda pun mungkin ada blog yang sudah lama tidak dikemaskini password blogger pun dah lupa.

Blog hambar 'Yang Penting Rupa' diwujudkan pada tahun 2007, pada asalnya atas dasar pengaruh rakan sebaya, di mana aktiviti blogging ketika itu memang sesuatu yang popular. Semasa awal-awal pembabitan, fuhh idea mencurah-curah kalau boleh tiap-tiap hari nak update blog. Beberapa tahun kemudian, bilangan entri semakin berkurang umpama jemaah solat terawih nak time dekat-dekat raya. Jika anda klik blog link kawan-kawan saya di sidebar tu, semua dah tamat riwayatnya. Hari ini kita akan membincangkan faktor-faktor umum mengapa aktiviti blogging ini semakin pupus. Ayuh teruskan membaca.

1) The Rise of Social Media

Ini adalah punca utama mengapa blog dipinggirkan. Dengan wujudnya laman media sosial seperti Twitter dan Instagram, kita boleh menyampaikan apa yang hendak disampaikan tanpa perlu menaip panjang-panjang macam entri aku ni. Kat Twitter aku just taip "Blogging is dead. Why? #Malas #Penis". Aku rasa inilah sebab aku update blog 2 bulan sekali sebab ketagihan Twitter haha. Lepastu dah rasa macam eh lama tak update ni kau pun buatlah kompilasi tweet kau lalu muat naik di blog. Recycle diri sendiri ouch.

Samalah juga macam Instagram. Bak kata pepatah Inggeris, 'A picture is worth a thousand words...'. Satu gambar selfie boleh disertakan dengan quote inspirasi kehidupan yang fana yang tiada kena-mengena. Satu gambar bogel kita memang beribu-ribu orang akan membincangkannya sambil buat aksi solo berdosa. Ok ok analogi saja aku so far tak ada gambar tak senonoh lagi.

Di era teknologi maklumat, semua benda pun orang nak pantas dan cepat. Berita atau maklumat boleh disampaikan dengan hanya 140 karekter, so orang tiada masa nak baca blog panjang-panjang, tiada masa juga nak karang ayat panjang-panjang. Punyalah pantas kan sampaikan share pun sepantas Watson Nyambek juga. Nampak berita manusia memasukkan zakar ke dalam orang utan sampai mengandung, fuhh share share bila dah sedar realiti sebenar terus cakap 'kita tak boleh lawan ketentuan Tuhan'.

2) Hilang Punca

Hilang Punca ni bukan merujuk kepada blog Pipiyapong yang popular satu ketika dahulu. Kenapa satu ketika dahulu? Sebab sekarang dah hanyut dibawa arus kemodenan. Tiada kaitan dengan arus kemodenan pun saja je nak letak peribahasa tu. Begitu juga dengan blog-blog lain yang aku gemar baca seperti blog kelakar nak arwah Jebonisme, the thought provoking (or just provoking) F.O.A, blog Refurbished Journey dan bermacam-macam lagi yang dah tak aktif. Kena tanya juga mereka, kenapa dah berhenti blogging?

Sesetengah orang tulis blog untuk kepuasan diri. Ada orang menulis sebagai diari. "Hari ini saya pergi ke kedai untuk membeli aiskrim. Kemudian saya ternampak crush saya. Hati saya berdebar-debar..." (contoh blog jadi diari). Ada blog diwujudkan sebagai lambang percintaan semata-mata. Kat alamat dia tulis 'warkahcintashuhud.blogspot.com' so hari-hari dia update pasal percintaan dia di alam maya letak gambar yang orang lain akan jadikan Relationship Goals. Tapi bila dah ditinggakan boleh teman wanita, Shuhud pun patah hati dah berhenti menulis blog. Tiada sebab lagi untuk dia menaip panjang-panjang tentang sesuatu yang tidak lagi menarik minatnya. Semoga contoh kegagalan percintaan Shuhud menjelaskan tentang point 'hilang punca' untuk blogging ini.

3) Selling out?

Ada orang menjadikan blog khas untuk menjana pendapatan, which is great sebab kita tahu mereka akan komited dalam membekalkan entri yang mengandungi maklumat yang berkualiti untuk buat orang nak datang lagi. Ada juga yang bermula dari bawah, berterusan tulis entri yang mantap kemudian secara perlahan-lahan menjadi popular, sebelum ditawarkan untuk menulis entri berbayar. This is fine of course, yang menjadi masalah adalah apabila mereka menulis semata-mata mahukan wang dan perlu ikut telunjuk si pembayar iklan. Sedikit demi sedikit, identiti pun hilang, pembaca tetap pun bosan asyik disogokkan dengan iklan pemutihan ketiak bila mereka datang nak baca kisah hidup kucing kau yang comel.

So point ini lebih nampak kesannya ke arah pembaca blog sebenarnya. Penulis tiada motivasi, pembaca lari, blog pun mati. Yang hidup dan kekal popular hanyalah blog-blog gosip artis "Rasnoh Met Ariz Mengidam Nasi Kangkang", blog-blog dengan headline clickbait "Anda Tidak Akan Percaya Apa Yang Berlaku Dengan Penis Lelaki Ini Selepas Disapu Minyak Rambut", mahupun blog yang memaparkan kisah-kisah yang viral di media sosial di mana kita boleh lihat pergaduhan manusia di ruangan komen seperti "Pandai pun tak guna kalau tak pakai tudung..." Tiada lagi interaksi, tiada lagi diskusi. Blogger yang masih aktif pun jadi makin tak bersemangat sebab yang tinggal hanya kanak-kanak garang di Internet yang gagah di sebalik keyboard.

4) Hangat-Hangat Tahi Adam

Jika anda pernah ada blog lepastu berputus asa selepas beberapa entri katakan HO! Haha orang nak tulis blog dia pun nak tulis blog. Letak Nuffnang ke Adsense ke lepastu suruh kawan-kawan klik. Lepastu kantoi. Dia ni macam durian crepe ataupun aiskrim pasu la, sekejap je kau rasa benda tu best.

5) Komitmen

Kualiti > kuantiti. 1 entri power sehari lagi gagah daripada 5 entri menjelaskan aktiviti kau di rumah dalam masa sehari. Tapi itu sebenarnya alasan saja konon-konon nak taip entri berkualiti sebenarnya tak ada idea pun. Bila idea power dah datang, tiada masa pula. Lepastu kahwin, lepastu ada anak. Malam dah mengantuk bila nak menaipnya? Basically aku cakap pasal diri sendiri la ni.

6) Is Blogging Dead? Why?

Aku ada juga tanya followers di Twitter soalan yang sama, rata-rata memberikan pendapat yang serupa:



Begitulah antara sebab-sebab mengapa 'scene' blogging ini sudah semakin suram. Kalau tanya kat aku, is blogging dead? I'd say yes, at least dari pihak yang menulis, berdasarkan pengalaman sendiri serta faktor-faktor di atas. Tapi bak lagu popular Celine Dion, My Blog Will Go On, Yang Penting Rupa tidak akan mati cuma bila nak update je yang jadi misteri. Bagaimana dengan anda? Adakah anda setuju dengan kenyataan 'Blogging is dead' ini? Mengapa? Adakah blog anda pun dah bersawang? Adakah anda masih ada blog kegemaran yang masih aktif menulis entri yang berkualiti? Ayuh kongsikan pendapat anda di ruangan komen.

Thursday, October 15, 2015

Perihal Tol



Salam Maal Hijrah. Sempena tahun baru Awal Muharam ini, apa azam baru anda? Berhenti merokok lalu hisap vape? Membaca Al-Quran dengan tajwid yang betul? Anyway semalam jalan jem gila walaupun public holiday. Namun begitu kesesakan tersebut sudah boleh dijangka kerana rakyat Malaysia memang terkenal dengan sikap suka beratur. Contohnya, kalau kita tahu harga minyak akan naik, kita akan pasti beratur di stesen minyak untuk memastikan kita dapat mengisi minyak 'murah' sehingga penuh. Begitulah juga konsepnya dalam perihal tol naik ini; sebelum harga tol naik, kita perlu beratur di jalanraya agar dapat menikmati kebahagiaan tol murah. Ok nampak macam dah panjang je intro aku ni ayuh teruskan membaca.

Ok aku sebenarnya saja-saja je nak mengadu tentang kenaikan harga tol walaupun aku kerja kat Cyberjaya tak kena tol. Ha ha ha bunyi aku menggelakkan kalian yang terkena tol mahal. Tapi kegembiraan aku menggelakkan kalian tak kekal lama kerana wife kerja KL jika dia minta elaun tol kena bagi juga. Lagipun takkan tiap-tiap minggu nak shopping di Alamanda. Jadi di sini saya ingin kongsikan beberapa tips untuk mengurangkan bebanan kenaikan tol.

1) Tumpang kereta kawan. Bila dah nak sampai tol, buat-buat tidur ataupun sawan.

2) Goda jurutol. Suruh dia bayarkan dulu, in return anda beri nombor telefon. Tak perlu jujur sangat, bagilah nombor telefon rakan MLM anda.

3) Kerja sebagai Jurutol at least anda dapat rasa kutip banyak duit tol.

So adakah laluan ke tempat kerja anda perlu menghadapi harga tol baru? Marilah kita sama-sama berpelukan.

Friday, October 9, 2015

#KloppForTheKop


Welcome J├╝rgen Klopp!
Saviour of the Kop,
It's time to reach the top!
Unlike Moyes he won't flop,
Ok ok I'll stop



Sekadar pesanan untuk gadis-gadis di luar sana, carilah pasangan hidup yang meminati Liverpool kerana mereka setia tak pandang gadis lain, tabah bila dugaan melanda, serta memiliki kecoolan yang tinggi dan tidak mudah melatah apabila dihina oleh orang lain.

Jauhi peminat Manchester United kerana entahla mereka bukan hensem pun.

Friday, September 4, 2015

Mengenali Jenis-Jenis Housemate

Hai apa khabar semua? Dulu-dulu masa zaman belajar, kita tak sabar nak berhenti belajar dan mula kerja sebab nak dapat duit. Tapi bila kau dah stress kerja mulalah buat sesi flashback saat-saat remaja yang terindah tak bisa terulang. Kat universiti dulu mesti kalian pernah duduk hostel ataupun menyewa rumah bukan? Maka hari ini kita akan membincangkan tentang jenis-jenis housemate yang mungkin pernah kongsi sabun dengan anda. Ayuh teruskan membaca.

1) Housemate kuat tidur

Ini adalah jenis rakan serumah yang paling umum, serta paling mudah dijumpai di mana-mana rumah sewa. Kalau dia ada kelas pagi, segala usaha untuk kejutkan beliau adalah sia-sia. Dia kunci alarm snooze sampai lima kali dalam jarak 5 minit pun masih tak mampu bangun. Kalau bulan puasa kau ajak dia bangun sahur mungkin akan berlaku pertelingkahan. Lepastu bila dia bangun time nak dekat berbuka dia akan marah kau kenapa tak kejut sahur. Paling afdal dalam situasi begini adalah kau suapkan saja nasi ke dalam mulut beliau semasa sedang tidur.

2) Housemate gamer

Housemate sebegini selalunya seorang yang celik IT serta memiliki PC paling power di dalam rumah sewa anda. Game yang paling popular serta mendapat sambutan ramai sudah pastilah Counter Strike. Setakat kau saja-saja nak join main lawan dia, dia akan menghina kau dengan memisau kau dari belakang sebelum spray logo penis oren dia. Rumah sewa kau tak akan pernah putus Internet kerana beliau sendiri akan membayar bil tepat pada masanya. Housemate gamer ni boleh juga kalau kita nak associate dia tengok anime seperti Bleach dan Naruto. Tapi apapun housemate gamer terulung adalah mereka yang bermain game Football Manager di mana beliau akan duduk di hadapan laptop pada pukul 12 malam sedar-sedar je esok dah nak habis semester.

3) Housemate wali

Rakan serumah wali juga dikenali sebagai geng tabligh. Diorang ni memang ekstrimis bersedia je nak mengebom McD dan Starbucks setiap kali post tentang Palestin menjadi viral. Kalau berselisih dengan perempuan dia sanggup ikut jalan jauh. Bila bercakap dia membahasakan diri sebagai 'Ana'. Kalau yang perempuan, akak-akak usrah ni mengamalkan konsep bercinta selepas kahwin dan berusaha menjodohkan adik senior dengan abang senior. Kalau nampak je pasangan bukan mahram duduk dekat-dekat terus menyanyi lagu nasheed popular In Team siap dengan gaya.


4) Housemate dosa besar

Housemate dosa besar sering membawa gadis pulang ke rumah. Kau tegur mereka pun mereka hanya senyum hic hic sambil hulur kau beer yang bukan root. Astaghfirullahalazim. Tapi bila mereka sober, mereka sebenarnya baik hati dan sering tumpangkan kau pergi kelas naik kereta.

5) Housemate tokan

Housemate tokan adalah housemate yang membekalkan produk-produk yang bukan senang nak dapat. Contohnya yang paling ketara adalah weed. Kalau nampak karekter mencurigakan tiba-tiba muncul di rumah sewa anda, haaa nak cari stok la tu. Selain itu, ada juga yang turut membekalkan koleksi pornografi, terutamanya .3pg Melayu berkualiti rendah tetapi mendapat sambutan hangat pada satu ketika dulu dengan nama-nama file seperti Ana Melaka.3gp, Suzana Ampang.3gp mahupun rempit_ladang_kelapa_sawit.3gp.

6) Housemate Ahmad Maslan

Perlu dijelaskan di sini agar tidak ditahan di bawah Akta Hasutan, housemate Ahmad Maslan ni merujuk kepada housemate yang pandai pointer 3.85 ke atas, bukan sebab dia asyik cakap benda kurang bijak ataupun pandai masak nasi goreng timun ok. Antara gaya tipikal seorang housemate yang nerd ini adalah meminati hentai, berspek mata tebal, sikat rambut belah tepi serta memakai seluar slack yang digosok sehingga tajam tepi kalau kena jari boleh berdarah. Anda memang pura-pura tak kenal mereka ketika makan di kafeteria, tapi bila dekat-dekat nak periksa mulala anda menggelabah ketuk pintu bilik mereka minta mereka ajar nak buat function dalam Pengaturcaraan C.

7) Housemate cinta sejati

Fuhhh housemate sebegini adalah orang yang paling romantik sekali yang anda pernah jumpa. Mereka mengamalkan konsep percintaan seperti yang terdapat dalam lagu-lagu balada KRU. Kalau makwe call, mereka akan masuk bawah selimut cakap dengan penuh kelembutan dan sesekali kau akan terdengar bunyi ketawa hik hik hik. Bila dating mereka selalu pinjam kau punya ubat ketiak dan perfume tapi paling hangin kalau nak pinjam duit sebab nak belanja makwe la. Lepastu balik rumah bawak teddy bear besar dengan kad cinta buatan tangan yang digunting hurufnya daripada suratkhabar mahupun majalah Media Hiburan.


8) Housemate MLM


Takziah kalau anda ada housemate sebegini, saya malas nak ulas dengan panjang nanti mereka bagi hujah nak hantar mak pergi haji.

9) Housemate mandi lama nak arwah

Selalunya masa bangun pagi kita mesti mamai. Kalau kita jenis mandi pantas 5 minit dah setel semua, 3 minit daripada 5 itu pasti digunakan untuk merenung kehidupan di bawah shower. Lebih daripada itu, housemate kita akan menjerit "WOI TOCENG KE". Tapi ada juga yang mandi lebih daripada 20 minit tetapi tak melakukan perkara berdosa yang mewajibkan mandi. Gadis-gadis ataupun jejaka metroseksual la selalunya. Setiap bahagian yang berbulu ada syampu yang berlainan jenis. Lepas syampu kena pakai perapi pula. Itu tak masuk alat penjagaan wajah yang ada berbelas-belas. Kesian kawan kat luar nak terberak kena kemut lubang punggung.

Begitulah antara jenis-jenis housemate yang popular di zaman kita belajar dahulu dan sekarang. Antara jenis housemate lain yang popular adalah Housemate Kaki Bola, Housemate Kaki Pau Rokok serta Housemate Asyik Balik Kampung Baik Tak Payah Sewa Rumah. Jika anda ada pengalaman tentang jenis-jenis housemate di atas, ayuh kongsikan bersama.

Sunday, July 26, 2015

Parti Liar Aidilfitri 2015

Hai apa khabar semua? Setelah sebulan berpuasa menahan daripada lapar dan dahaga serta melakukan perkara berdosa yang mewajibkan mandi di siang hari, maka tibalah hari untuk kita bergembira bersama rakan-rakan dan keluarga. Sempena hari yang gembira ini, saya telah menganjurkan satu parti liar yang bebas dari alkohol dan zina tetapi masih lagi mengekalkan elemen gadis hangat dan jejaka kacak serta makanan yang sama macam tahun-tahun lepas tapi still sedap sebab kita hanya makan setahun sekali. Seperti biasa, konsep entri sebegini adalah kita akan memaparkan gambar tetamu disusuli dengan caption yang berunsurkan fitnah ringan. Ayuh teruskan membaca.


Kalian ingat tak kumpulan nasheed In Team yang mengajak kita agar tak ringan-ringan sebelum kahwin? Kami kembali membuat reunion bagi mengubat rindu para peminat. Yang kiri itu Rendi. Setelah In Team 'dibubarkan' buat sementara, Rendi hilang arah dan tak tahu nak buat apa dengan hidupnya. Dia mula membela rambut panjang dan mendengar muzik blekmetel. Aku sempatla hantar nasihat kehidupan melalui SMS dan Rendi mula berubah dan kini telah berhenti merokok dan sudah ada teman wanita. Yang tengah tu kau tahulah sebab dia juara Makmum Muda musim pertama. Yang kanan sekali ini Eman. Eman adalah seorang fotografer yang hebat dan kalian boleh hire beliau untuk ambil gambar prewedding asalkan tiada adegan seluk tangan ke dalam baju.


Ini pula adalah rakan sekerja dan bekas rakan sekerja. Walaupun kami berlainan bangsa dan tuhan yang disembah, hubungan kekeluargaan kami adalah rapat sekali. Sedikit iklan di sini, siapa yang berminat terhadap gadis Melayu itu nama dia Wani, dia masih single tapi pandai berdikari dan bergaji besar. Yang lelaki tu nama dia Mark dia suami kepada Linda so janganlah kalian ganggu kebahagiaan mereka. Last buat not least, Lavanya Nagaraja ni rombe allega iruuke, nandri. Sori Nurul Najmi tiada dalam gambar sebab datang lambat.


Ini merupakan rakan Uniten aku Saiful Izwan bin Ibrahim serta isteri beliau Umaira Husin. Beliau merupakan tetamu regular dalam siri parti ini dan jika kalian bandingkan gambar tahun ini dengan gambar-gambar tahun lepas, kalian boleh lihat kadar pembesaran tubuh beliau. Nauzubillah bayangkan kebesaran beliau di dalam gambar parti liar 2 tahun akan datang.


Ini pula adalah pensyarah aku di Uniten Noor Fardela dan suami beliau Hezli. Gila ke apa nak ajak pensyarah datang open house nanti dia suruh submit assignment lama kau macamana. Nasib baik dia bagi aku A dalam final project tak tahulah sebab aku mamang pelajar berbakat ataupun sebab paras rupa.


Dari kiri, Shikin. Beliau merupakan satu-satunya rider Pos Malaysia wanita. Kini beliau bekerja sebagai kelasi kapal tapi duduk dalam ofis di Putrajaya. Suami dia Din tukang ambil gambar tu sebab dia tak pakai baju melayu so tak boleh masuk dalam gambar anyway. Yang berbaju Melayu hitam tu nama dia Danial. Hensem bukan? Tapi dia dah kahwin isteri kat sebelah tu. Since isteri dia first time datang parti liar so aku simpan dulu gurauan kasar untuk Danial di sesi tahun depan. Ok seterusnya, Hamidah ataupun nama saintifiknya Mid dengan teman lelaki beliau Shafiq. Nasib baik pakai baju Melayu lengkap so kau dikecualikan juga daripada sesi umpatan.


Alhamdulillah, Ahmad Izwan Mustapakamal, rakan aku di Kolej Matrikulasi Melaka dulu disyaki merupakan seorang homoseksual, kini telahpun bertaubat dan memiliki seorang isteri dan 3 orang anak. YNWA bro.


Gabriel merupakan seorang jejaka leng chai yang gagah, beliau sering menyertai marathon 42 km tapi akan berhenti berlari pada jarak 30km tetapi masih berjalan untuk menghabiskan perlumbaan. Nizam pula ada membuka bisnes menjual makanan bayi kalian belilah daripada dia jika tiada masa untuk masak tetapi masih mahukan makanan berkhasiat untuk anak-anak. Search IG, Baby Eats By Justlixa (bukan iklan berbayar).


Ini pun rakan-rakan Uniten. Paan macam dah bawa gadis lain. Hanis pula tak beritahu gadis dia datang berfoya-foya di rumah. Gadis Abu pula kini sudah berbadan dua next year datang bertiga!


Setelah lama tidak membuat kemunculan, rakan gadis Bangi Amirah Alia dan Adliza kembali berparti liar di rumah aku. So aku ajak awal-awal ni untuk ke parti liar tahun hadapan agar kalian boleh merancang perjalanan dan membeli tiket kapal terbang in advance.


"OMG ITU IJAICOOL.BLOGSPOT.COM!" begitulah reaksi Nurul Iza The Pink Stilettos setiap kali bertemu aku. Sila bawa Ayra dan Raina bermain di rumah bersama Aryana dengan lebih kerap kerana Ayra memang pandai role play menjadi doktor dan pesakit dan Raina pandai membuat cupcake.


Tengku Eleanor Ezura dan Nabil dan Zara. Sebagai pengunjung tetap parti liar, kalian boleh lihat evolusi mereka masa belum kahwin, masa Zara dalam perut dan masa Zara sudah pandai mengangguk.


Team Bangi ni memang biadab. Orang dah bagi aturcara majlis start pukul 2pm habis pukul 7pm, tapi mereka selamba datang pukul 9. Nasib baik BFF maka adalah simpan sedikit roti jala padu dan sate.


Syafiq Mezan. Single, triseksual (dia menerima perempuan, lelaki mahupun pondan, tiada diskriminasi), kaya dan bekerja di HR. Siapa nak kerja boleh hantar resume kat dia.

Begitulah antara tetamu yang hadir pada parti liar Aidilfitri kali ini. Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk berjumpa walaupun sekadar setahun sekali. Bagi mereka yang hadir tetapi tiada dalam gambar, maaflah mungkin gambar dalam kamera kalian sendiri so silalah upload dan kemaskini blog nanti aku bagi password. Bagi mereka yang tidak hadir, macam biasa putus kawan sehingga Hari Raya Haji dan nama anda akan disenaraihitamkan. Saya ingin gunakan kesempatan ini untuk memohon kemaafan kepada para pembaca tegar jika penulisan saya mengguris hati anda tapi anda pun tahu saya hanya berjenaka.

Wednesday, June 10, 2015

Definisi Cinta

Cinta. Apa itu Cinta? Adakah lengkap definisi cinta itu dengan sekadar ungkapan "Aku cinta padamu"? Adakah anda membenarkan teman lelaki menyeluk tangan ke dalam baju anda atas nama cinta? Definisi cinta itu luas, dan berbeza mengikut persepsi mereka yang dilamun cinta. Ada yang mempamerkan cinta melalui lafaz kata, ada yang menaburkan benih cinta dengan aksi luar biasa. Oh benih cinta di sini bukanlah hasil daripada ejakulasi. Cinta tak semestinya berlaku sesama manusia. Ada juga cinta terhadap haiwan ternakan, cinta terhadap pasukan bolasepak kegemaran mahupun lagu Cinta IT dendangan Siti Nurhaliza. Ok macam dah agak panjang intro rekaan aku ni, maka hari ini kita ingin melihat definisi cinta dalam kehidupan harian yang mungkin pasangan kita tak sedar. Ayuh teruskan membaca.

1) Cinta adalah mendengar dengan penuh minat dan mengangguk pada saat yang betul apabila wife kau bercerita benda yang dia dah cerita sebelum ini.

2) Cinta adalah menemani teman wanita menonton Pitch Perfect 2 di pawagam walaupun organ reproduksi kau memanggil-manggil untuk menonton Mad Max.

3) Cinta adalah menjawab "Wow macam Neelofa!" apabila pasangan tanya ok ke tak dia sekadar pakai tudung bibik untuk keluar berjalan-jalan.

4) Cinta adalah memuji setiap masakan isteri bertaraf Masterchef walaupun beliau sekadar membuat cekodok pisang di pagi hari.

5) Cinta adalah menyalahkan mesin basuh yang buat seluar jadi kecut apabila terdengar wife mengeluh kerana jeans beliau sudah ketat.

6) Cinta adalah memuji wife anda cantik ketika bangun dari tidur tanpa mempedulikan rambut kusut mereka yang macam jembalang.

7) Cinta adalah secara serius menyalahkan mesin penimbang rosak apabila terdengar isteri mengeluh sejurus selepas menimbang berat badan.

8) Cinta adalah menjawab "Mestilah awak" tanpa rasa ragu ketika ditanya soalan "Siapa lagi cantik, saya ke Jennifer Lawrence?"

9) Cinta adalah memuji gadis anda cantik walaupun sedang pakai bedak sejuk dengan baju kelawar seperti pontianak rasa nak paku di leher.

10) Cinta adalah bangun pada pukul 2 pagi apabila anak kau kejut sebab dia nak naik kuda.

11) Cinta adalah...... menyerahkan kulit ayam KFC awak kepada saya.

Begitulah antara definisi cinta kita terhadap pasangan. Kadang-kadang pasangan kita tak sedar kita sebenarnya cintakan mereka lebih daripada segala-galanya kerana kita jarang melafazkan ungkapan cinta itu dari mulut sendiri. Kongsikan juga definisi cinta anda di ruangan komen. Apapun ingatlah bagi pasangan bercinta yang belum berkahwin, ingin saya nyanyikan satu bait lirik daripada kumpulan Nasheed kegemaran In Team, "Sebelum diijabkabulkan syariat tetap membataskan..."



Friday, March 20, 2015

Teknik Memikat Gadis

Hai apa khabar semua? Tahukah anda hari ini 20/3 adalah hari lahir isteri saya? Rasa macam nak bermain dengan emosi beliau dengan meletakkan kotak iPhone di dalam plastik KFC, tapi dalam kotak KFC letak peha ayam. Namun begitu gadis-gadis secara umumnya tidak memandang kepada hadiah meterialistik, sebaliknya mereka cukup berpuas jika kita menunjukkan effort untuk membuat mereka gembira. Ceh cakap jela kedekut nak beli hadiah mahal. Maka di sini saya ingin berkongsi beberapa pickupline di kawasan umum bagi membuat gadis-gadis terus jatuh cinta (ataupun jatuh meluat) kerana peluang untuk memberi first impression yang baik tidak datang selalu. Ayuh teruskan membaca.

1) Teknik memikat waitress comel

"Dik mee rebus satu. Taknak toge ya"

"Ok bang"

"Tapi nak together dengan awak..."

2) Teknik memikat anak makcik jual nasi lemak

"Dik nasi lemak satu. Taknak timun"

"Ok bang"

"Tapi nak teman..."

3) Teknik memikat gadis cashier Petronas

"Selamat datang bang. Kad Mesra ada?"

"Kad Mesra tak ada, tapi saya ada senyuman mesra.... (senyum)"

4) Teknik memikat gadis Perlis

"Eh awak ni orang Perlis kan?"

"Mmm camana tau ni?"

"Sebab awak nampak Beseri..."

5) Teknik memikat pekerja Nando's

"Abang nak flavour apa?"

"Mmm saya nak Mild je, tapi awak saya rasa Extra Hot..."

6) Teknik memikat orang Bangi

"Walaupun Bangi selalu tiada air, perasaan saya terhadap awak takkan pernah kering.."

Begitulah antara teknik-teknik memikat spontan yang boleh dilakukan jika kalian ternampak gadis idaman hati tiba-tiba muncul di depan mata di tempat-tempat yang disebutkan di atas. Gadis-gadis nak guna terhadap jejaka pun boleh apa salahnya. Ok jumpa lagi dalam segmen memikat yang akan datang. Kongsikan teknik memikat (original!) anda juga di ruangan komen. Anyway, happy birthday isteri! Together forever we will always be! (guna gambar lama sebab masih kurus).


Monday, January 19, 2015

EKSKLUSIF: Produk Kecantikan dan Kesihatan Yang Anda Mungkin Tak Tahu

Hai apa khabar semua? Sebagai orang Melayu yang sejati, anda pasti tidak ketinggalan untuk menonton siaran langsung Anugerah Juara Lagu yang ke 29 (AJL29). Memang tidak dinafikan lagu-lagu yang di pertandingkan semuanya hebat-hebat dan berprestij, namun begitu apa yang turut menjadi bualan di media sosial tentang AJL29 adalah penaja utama rancangan tersebut, Vida Beauty. Sepanjang anugerah tersebut berlangsung, baik pengacara mahupun artis sibuk mempromosi produk kecantikan Qu Puteh, diselang-selikan dengan iklan daripada Anzalna yang dah sedia cantik, sebelum pengasas mereka Datuk Vida sendiri muncul untuk menggoda kita dengan pertanyaan beliau "Anda nak cantik? Nak putih?"


Laman web sosial seperti Twitter dan Facebook bagaikan meletup, rata-ratanya mempertikaikan keputusan penaja untuk memaparkan iklan secara bertubi-tubi kepada penonton. Kalau nak buat analogi, TV3 ni umpama membuat sesi 'tweet berbayar' di Twitter lah, orang dah bayar banyak, kau jalankanlah tugas mempromosikan produk walaupun diri sendiri tak percaya keberkesanan produk tanpa mempedulikan maklum balas negatif daripada audiens. So sepanjang malam kau terpaksa dengar Qu Puteh, Qu Puteh sampai terbawa-bawa ke mimpi basah. Tunggu, tahukah anda ada banyak lagi produk kecantikan dan kesihatan yang bertemakan 'Qu'? Ayuh teruskan membaca.

Qu Hitam

Jika ada Qu Puteh, pastilah ada Qu Hitam. Mentaliti yang mengatakan jika anda putih, anda cantik adalah salah. Ramai saja gadis-gadis mahupun jejaka di luar sana yang inginkan kehitaman pada pasangan. Qu Hitam adalah arang asli yang dihasilkan daripada kayu balak yang sumbernya adalah daripada pembalakan yang sah. Hanya perlu sapukan di bahagian mana yang berkenan, kehitaman itu akan menjadi milik anda. Harus dinyatakan di sini jika disapukan Qu Hitam di penis, hanya warnanya saja akan berubah, saiz akan tetap kekal Asia.

Qu Rap

Qu Rap adalah sejenis krim kecantikan kulit yang bertujuan untuk menghilangkan kurap di seluruh badan. Krim Qu Rap ini boleh disapukan di bahagian badan yang tercemar setiap kali selepas mandi, bergantung kepada berapa kali anda mandi sehari. Qu Rap menjadikan setiap inci tubuh anda sentiasa kelihatan awet muda, berseri dan bersinar bak mutiara. Mampu menghilangkan kurap dalam masa 7 hari sahaja! Tapi berhati-hati jika anda ada alergi, antara kesan sampingan yang mungkin anda alami adalah kecenderungan untuk menyanyi Rap secara tiba-tiba. Qu tanya apa khabar? Qu tanya apa khabar?

Qu Haider

Qu Haider merupakan singkatan kepada "Aku haid derrrr", iaitu ungkapan yang acapkali diungkapkan oleh gadis ketika mengalami PMS. Qu Haider adalah sejenis pil yang fungsinya seperti ponstan, iaitu pil tahan sakit yang diambil oleh wanita ketika mengalami masalah senggugut, cuma bezanya di sini Qu Haider tidak mengandungi bahan-bahan toksik yang membahayakan tiub fallopio. Selain itu, ejaannya yang seakan-akan 'Que Haidar' adalah untuk menarik minat pengguna yang tengah Google pelakon Que Haidar tetapi typo jadi Qu Haider lalu sampai ke laman web jualan dan lantas terus membuat pembelian akibat kelekaan.

Qu Quriqulum

Qu Quriqulum pula adalah sejenis minuman tenaga yang sasarannya adalah budak sekolah menengah. Biasalah dah besar bajet rebel ni malas sikit nak menyertai aktiviti kokurikulum. Mereka bagi alasan nanti penat, bagaimana nak belajar untuk PT3? Dengan adanya minuman Qu Quriqulum ini, mereka akan menjadi lebih bertenaga, tangkas dan ghairah untuk tidak ponteng kegiatan kokurikulum. Dah balik rumah pun masih nak buat kawad hos (kalau dia masuk Kadet Bomba) sebelum sambung menelaah pelajaran. Qu Quriqulum datang dengan pelbagai perisa buah-buahan seperti Langsat, Nangka dan Semangka.

Qu Mon

Tidak mahu kalah dengan teknik membaca dan mengira yang advanced daripada Jepun iaitu Kumon, Qu Mon dicipta untuk memberi saingan kepada Kumon dengan membantu minda kanak-kanak berkembang dengan menghubungkan sel-sel otak mereka. Cuma di sini mereka tidak mencipta teknik pembelajaran yang baru, sebaliknya Qu Mon adalah sejenis kismis minda yang telah didengarkan nasyid-nasyid berunsurkan kemanusiaan sejagat agar pemakannya dapat menyerap vibe positif daripada kismis tersebut.

Qu Semangat

Kadang-kadang sifat melatah ni boleh membuat kita aib. Contohnya kau sedang khusyuk mendengar khatib membaca khutbah Jumaat lepastu tiba-tiba ada lipas jalan depan kau. Terus melompat kau sambil menjerit KUS SEMANGAT! sambil meninju makmum sebelah akibat terkejut. Pil Qu Semangat ini berfungsi untuk merendahkan kadar keterkejutan anda sekaligus membuat anda menjadi lebih tenang, dan cool. Adalah amat digalakkan sekali untuk mengambil pil ini sebelum menonton filem Villa Nabila ataupun Misteri Rumah Tua.

Qu Kids

Untuk menarik minat anak muda, satu pendekatan yang unik harus diaplikasikan. Lagu Cool Kids dendangan Echosmith merupakan salah satu lagu terkini yang menjadi siulan remaja. Menggunakan melodi yang catchy dan diubah sikit-sikit chord nya, lagu Qu Kids sering berkumandang di radio berbahasa Malaysia di waktu kemuncak jalan tengah jem semua, sekaligus menghilangkan segala tekanan yang dialami. Mari kita singalong "I wish that I could be like the Qu kids, 'Cause all the Qu kids, they seem to fit in...."

Begitulah antara produk-produk 'Qu' yang lain di pasaran. Jika anda ada pengalaman menggunakan produk di atas ataupun produk 'Qu' yang lain, jangan lupa untuk tinggalkan testismonial di ruangan komen. Usahlah hanya tahu mengeji produk kecantikan 'Qu' disebabkan cara marketing yang agresif, sebaliknya kaji kesan positif yang pasti anda membuat anda lebih cantik dan anggun. Thank Qu. Btw Mojo semalam power bukan.

ini adalah entri parodi saya tidak dibayar oleh Datuk Vida untuk menulis entri ini

Tuesday, January 13, 2015

Percutian di Bali

Pembetulan: Tajuk di atas sepatutnya letak "Isteri Ada Conference di Bali So Apakata Kita Ikut Sekali". Hai? Rasanya masih belum terlambat untuk saya ucapkan Selamat Tahun Baru. Semoga kalian panjang umur dan panjang organ reproduksi. Anyway pada minggu yang lalu kami sekeluarga telah pergi jalan-jalan di Bali. Mula-mula aku taknak ikut sebab aku takut naik kapal terbang lepastu jadi pulak kes kapal terbang Air Asia hilang. Ahh sudah. Tapi orang kata kalau nak mati masa tengah tulis blog pun boleh ma ....ti (Alhamdulillah umur masih panjang ketika menaip perenggan ni) so aku pun belilah dadah elak muntah agar tak memalukan keluarga di udara. Aryana yang first time naik kapal terbang pun berperangai lebih tenang daripada aku. Penerbangan ke Bali dari KLIA2 mengambil masa lebih kurang 2 jam 55 minit. Kalau naik jetski mungkin lebih lama perjalanannya. Ayuh teruskan membaca.

Conference Datillah dianjurkan di beach resort nombor 1 di dunia, The Mulia. Mula-mula ingat nak duduk kat sana tetapi setelah melihat harga bilik paling murah pun around 300 USD satu malam, terus aku terduduk di antara dua sujud. Dengan bajet yang kecil, kami membuat keputusan untuk tinggal di hotel di seberang The Mulia iaitu di Puri Nusa Dua. Bilik suite dia around 70 USD satu malam, kira ok lah tu. Servis mesra, cepat dan betul serta lawa pun lawa. Tak percaya boleh rujuk gambar-gambar di bawah. Breakfast dia so so je, tiada pork tapi nak makan rendang ayam pun was was juga hehe.




Kami tiba di Bali pada malam Rabu, so hari Khamis baru jalan-jalan. Oleh kerana ini bukanlah trip untuk bercuti semata-mata, maka tiada perancangan khusus yang dibuat untuk pergi ke mana-mana destinasi pelancongan, semuanya kami ikut supir (tour guide) yang bernama Abdul. Jikalau kalian ingin bercuti di Bali, aku cadangkan kalian contact supir ni di Whatsapp +6285238100135. Harga dia memang murah 390,000 rupiah je (RM110) untuk 4 hari. Rate bawa jalan-jalan ya, bukan rate untuk menyetubuhi beliau. Abdul memang knowledgeable kau tanyalah apa-apa semua pun dia boleh jawab termasuklah soalan Matematik Tambahan dan soalan Dragon Ball ada berapa biji? Yang paling bagus, dia ni Islam so dia tahu di mana tempat yang kita boleh pergi makan tanpa rasa was-was. Di Bali, 80% umatnya beragama Hindu. Mula-mula kami ingat nak makan the tempat makan popular Bebek Bengil (Dirty Duck) tapi Abdul kata dia masak babi juga, so di bawa kami ke kedai masakan Padang.

Nama kedai ni Rindu Rasa. Memang kena dengan namanya, masakan authentic Padang ini membuat kita rasa rindu nak datang lagi sebab memang sedap. Harga dia macam makan nasi campur kat sini je tak lah kena jual sebelah buah pinggang kalau nak makan di hotel. Macam-macam jenis lauk ada kau pilih je.



Selepas kenyang Abdul membawa kami ke kedai cenderahati yang popular. Di saat aku menaip perenggan ini, aku tak ingat pula apa nama dia. Maafla rakan sekerja, tiada bajet cenderahati untuk kalian hehe. Kat sini ada jual keychain, selipar, tshirt, sabun serta patung berhala. Tapi aku rasa kalian patut simpan duit dulu sebab kalau nak beli benda-benda sebegini lagi best kalau beli kat pasar di Ubud since di sini tak boleh tawar menawar.



Salah satu tarikan di Bali adalah pantainya. Supir membawa kami ke Pantai Pandawa. Sepanjang perjalanan, banyak benda yang kita boleh perhatikan di sini. Pertama, orang di Bali semua pemandu samseng hahaha. Brek jarang sekali digunakan, hanya bunyi hon yang banyak kedengaran. Jalan pun sempit, memang tak digalakkan lah kalau kau nak memandu di sini aku tengok ramai pelancong orang putih sewa motor ataupun lagi bagus kalau kau hire supir. Lepastu, mana-mana pun kita boleh nampak patung berhala, kuil serta bangunan tinggalan sejarah. Supir kata, bangunan di Bali tak boleh lebih 4 tingkat kerana mereka percaya tuhan mereka tinggal di gunung so tak mahulah ganggu tuhan mereka.

Kami sampai di Pantai Pandawa lewat petang, sempat lah tengok matahari terbenam. Pantai Pandawa ni bersih dan cantik, air dia sedikit biru dan ombak dia tiba-tiba jadi besar kat tengah so nak surfing pun boleh. Memang digalakkan bawa cermin mata hitam agar boleh tenung makwe orang putih berbikini tanpa segan silu.




Makan malam! Walaupun babi guling nampak menyelerakan, namun keimanan kami masih utuh dan supir membawa kami ke kedai masakan Sunda, Pawon Pasundan di Kuta. Kalau kalian nak preview makanan di bawah di Malaysia, boleh try makan di Cibiuk ataupun Anggrik Kuring. Aku makan Nasi Timbel Sapi Komplit. Memang banyak bakso mahupun bebek di tepi jalan, tapi risiko kena cirit-birit pun tinggi juga.


Di Bali, pukul 6 je dah terang macam pukul 8 di KL. Hari seteruskan adalah hari untuk Datillah present paper dia. Ada banyak masa lagi so Supir Abdul membawa kami ke destinasi pelancongan popular di Ubud. Kat Ubud macam-macam boleh buat. Kalau kau minat seni tarian dan kebudayaan kau boleh singgah di Barong. Berhati-hati kalau kau nak singalong dengan lagu dia takut terbatal pula Iman nanti.


Selepas itu kami dibawa di pusat melukis dan menjual batik 'Popiler Batik Factory'. Di sini kalian boleh melihat makcik-makcik yang berkain batik melukis batik menggunakan tangan, tak mainlah template cop batik. Mereka juga menjual barangan berasaskan batik seperti lukisan batik, baju batik kerajaan pada hari Khamis mahupun ular sawa batik.



Orang di Bali ni mungkin lahir-lahir terus dapat bakat melukis? Di sepanjang perjalanan kalian akan nampak galeri lukisan di tepi jalan. Aku tak buta seni pun nampak lukisan mengaku yang lukisan semua lawa-lawa.



Banyak lagi tempat menarik di Ubud ni seperti Kuil Monyet. Aku rasa The Amazing Race pun pernah datang area ni. Tapi supir kata tujuan utama orang pergi ke Ubud adalah untuk membeli-belah. Semua benda lah dijual di sini. Aku nak beli keychain penis kayu tapi wife aku tak merestui. Kau kena pandai tawar-menawar di sini. Kalau muka kalian memang dah iras-iras Indonesia lepastu pandai pulak nyanyi lagu Radja pasti akan dapat harga yang lebih murah. Harga pertama yang dia tawarkan selalunya kau boleh nego sampai separuh harga. By the way raja Ubud pun masih tinggal di area market ni cuma dia dah tak ada kuasa, kata supir.


Orang kata antara tempat wajib lawat jika pergi ke Bali adalah melihat sunset di Tanah Lot lepastu makan malam di tepi pantai di Jimbaran. Oleh kerana dah tak sempat nak pergi Tanah Lot, kami hanya singgah di Jimbaran. Fuhhh memang best makan seafood di ini dengan angin bayu membawa diriku sepintas lalu ke terkenangkan mu. Seafood dia rasa lebih kurang je macam kat sini, cuma dia punya ambiance berserta deruan pukulan ombak diselangi dengan nyanyian Hotel California daripada kugiran di tepi pantai tu yang mahal.


Keesokan harinya, kami pun pulang. Ending ringkat sebab sakit perut pula nak terberak. Anda pernah pergi ke Bali? Sila kongsikan pengalaman anda di ruangan komen sebab aku rasa patut kumpul duit plan betul-betul kita lawat semua tempat menarik di Bali ini. Ayuh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...